Maďarská pošta jako povinný dopravce pro e-shopy obchodující na maďarském trhu

Jste e-shop a máte živnost taky v Maďarsku? Potom vás musí zajímat informace, že Maďarská pošta (Magyar Posta) bude již brzy POVINNÝM možným přepravcem e-shopů na maďarském trhu. Zjistěte, jaké podmínky musíte splnit a kdy novela vstoupí do platnosti.
Maďarská vláda schválila novelu Poštovního zákona, podle které budou e-shopy se živností (či jinou formou podniku) registrovanou v Maďarsku, povinny uvádět Magyar Posta jako jednoho z dostupných dopravců. E-shopy musí jednat rychle, protože novela nabývá platnosti již 28.3.2024.

E-shopy samozřejmě stále mohou nabízet přepravu i prostřednictvím jiných dopravců. Novela se týká jen možností, které musí zákazník mít k dispozici.

Jaké podmínky musí e-shopy splnit?

Zákazník podle novely musí mít možnost vybrat si ze všech způsobů dopravy, které Magyar Posta nabízí: doručení domů na adresu, doručení na poštu, doručení do výdejního místa a doručení do výdejních boxů.

Dopravu Maďarskou poštou zároveň musí e-shop nabízet za maximálně stanovené ceny, které jsou uvedeny v oficiální zprávě na webu:
  • Doručení na výdejní místa, výdejní boxy a poštu: 990 HUF
  • Doručení domů na adresu: zásilka do 10 kg: 1990 HUF
  • Doručení domů na adresu: zásilka od 10 do 20 kg: 2990 HUF
  • Doručení domů na adresu: zásilka od 20 do 40 kg: 5990 HUF

Poslední podmínkou je mít uzavřenou smlouvu s Maďarskou poštou (nebo jejím vhodným partnerem), nebo registrace na stránkách Maďarské pošty.

Oficiální vyjádření, které Maďarská pošta poskytla, si můžete přečíst na jejich webových stránkách.
arrow icon